top of page
15578538_1789733161286204_311356810963496704_n.jpg

The Construction Site Contemporary Music Ensemble

Najnovija vest: objavljeni su rezultati Prvog klavirskog takmičenja u izvođenju savremene srpske muzike! Čestitamo svim učesnicima i želimo vam puno sreće u daljem radu. Nadamo se da ćete nastaviti da se interesujete za savremenu muziku i da će vam ovo takmičenje biti podstrek za dalje kreativno traganje! Žiri u sastavu: Neda Hofman, Bojana Božić Simišić, Galja Vranešević, Sonja Lončar, Nataša Penezić, Nenad Lečić i Andrija Pavlović glasao je ovako:Sofija Prica, kategorija 1                 I nagrada 100 poena

Kalina Ilić, kategorija 2                    III nagrada 78 poena

Anastasija Kojić, kategorija 3        II nagrada 90 poena

Nevena Pavlović, kategorija 5      III nagrada 84 poena

Igor Glavašić, kategorija 5             I nagrada 98 poena

Emilija Đonin, kategorija 6            III nagrada 82 poena

Milan Milić, kategorija 6                 III nagrada 80 poena

Sanja Donić, kategorija 7               II nagrada 87 poena

Jasmina Raković, kategorija 7      III nagrada 84 poena

Duo KaNa, kategorija 10                III nagrada 84 poena

Voodoo duo, kategorija 10           I nagrada 100 poena laureat    ........................................................................


Ansambl za novu muziku Gradilište pokreće Prvo klavirsko takmičenje u izvođenju savremene srpske muzike!!!


Takmičenje u izvođenju savremene srpske klavirske muzike prvo je takmičenje ovog tipa u našoj zemlji. Cilj takmičenja je da motiviše učenike, studente i njihove profesore da se dodatno upoznaju sa stvaralaštvom naših kompozitora, njihovim različitim poetikama i stilskim opredeljenjima. Na spisku predloženih kompozicija nalazi se nekoliko dela, od kojih su neka napisana specijalno za ovu priliku. Učesnicima takmičenja takođe se preporučuje i samostalno istraživanje i odabir savremenih domaćih ostvarenja. Ovo posebno važi za studente, koji su u prilici da sarađuju sa svojim kolegama, mladim kompozitorima.
Savremena srpska muzika, kao i savremena muzika uopšte, sve je više zastupljena na koncertnim programima naših izvođača. Zbog toga je važno da se poznavanje tehnika sviranja moderne muzike, kao i praktično poznavanje te raznovrsne literature, uvrsti u redovno školovanje. Studenti su sve češće u prilici da izvode ili snimaju dela svojih mladih kolega, za šta su im neophodni iskustvo i svest o potrebi za ovom vrstom profesionalnog usmerenja. Takmičenje u izvođenju savremene srpske klavirske muzike koje će se održavati svake godine bio bi povod da se na programu učenika i studenata redovno nađu dela domaćih kompozitora, što bi u krajnjoj instanci podstaklo i produkciju mladih autora. Organizator takmičenja nastojaće da svake godine među ponuđena dela uvrsti kompozicije pisane specijalno za potrebe propozicija, sa akcentom na kompozicije za učenike osnovnih i srednjih muzičkih škola. 
Događaj kao što je takmičenje u izvođenju savremene srpske muzike oslikava jednu od glavnih misija Ansambla za novu muziku Gradilište, a to je promocija domaćeg stvaralaštva i motivisanje mladih ljudi na upoznavanje sa bogatom i raznovrsnom literaturom naše zemlje. Učesće na takmičenju će prve godine biti besplatno, što će biti dodatni podsticaj mladim izvođačima da se upuste u istraživanje naše savremene muzike.

Pogledajte propozicije

  Home: Welcome
bottom of page